Χειμώνας

 

 

_________________________________________________________________________________________________________

Σούπα βελουτέ με γλυκιά κολοκύθα

 
 
Σούπα βελουτέ με γλυκιά κολοκύθα
 


Σιγουρέψου ότι έχεις:

  • 1½ κιλό κολοκύθα
  • 2 μερίδες ζωμό λαχανικών
  • 1½ κούπα λάδι
  • 3⅓ κ. σ. μπαλσάμικο
  • 2 κ. γ. χοντρό αλάτι
  • 2 χοντροκομμένα μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 χοντροκομμένα μεγάλα καρότα
  • 1 χοντροκομμένη μεγάλη πατάτα
  • ½ κ. σ. κύμινο
  • 1 κ. γ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 φ. τ. κρέμα γάλακτος
  • 1½ κ. σ. βούτυρο
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • Αλάτι και πιπέρι

Ξεκινάμε!

  •  Κόψε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια και καθάρισέ την από τα σπόρια (μπορείς να τα κάνεις πασατέμπο).
  •  Πασπάλισε τα κομμάτια της κολοκύθας με το μισό ελαιόλαδο
     
    , 2 κουταλιές μπαλσάμικο και αλάτι, και ψήσ' τα για μία ώρα στο φούρνο στους 200°C.
  •  Στο μεταξύ βράσε τα κρεμμύδια με πολύ λίγο νερό μέχρι αυτό να εξατμιστεί και εκείνα να μαλακώσουν.
  •  Σόταρε τα καρότα, την πατάτα και το κύμινο με το υπόλοιπο ελαιόλαδo, σβήσε με το υπόλοιπο μπαλσάμικο, πρόσθεσε τη ζάχαρη και το ζωμό λαχανικών και βράσε, μέχρι να μαλακώσουν.
  •  Ύστερα, καθάρισε την κολοκύθα από τη φλούδα και πρόσθεσέ τη στη σούπα για να σιγοβράσει για 10 λεπτά ακόμα.
  •  Τέλος, άλεσε τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπέρωσε και, λίγο πριν σερβίρεις τη βελουτέ σούπα με γλυκιά κολοκύθα, ρίξε μέσα το βούτυρο και την κρέμα να κολυμπάνε.

Καλή όρεξη!

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________

 

Βασιλόπιτα απλή και εύκολη


 
Βασιλόπιτα απλή και εύκολη

Σιγουρέψου ότι έχεις:

  • 350 γρ. Flora soft με βούτυρο
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 6 αυγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 3 βανίλετες Αlsa
  • 500-700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 φλιτζ. καφέ κονιάκ
  • 1 φλιτζ. καφέ ουίσκι
  • Ξύσμα και χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

Ξεκινάμε!

  • 1 Χτύπα το Flora soft με βούτυρο μαζί με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
  • 2 Ρίξε έναν – έναν τους κρόκους , τις βανίλετες Αlsa , το χυμό και το ξύσμα.
  • 3 Χτύπα τώρα τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα ρίξτα σιγά – σιγά στο μίξερ που έχεις χαμηλώσει την ταχύτητα, για να μην ξεφουσκώσουν. Πρόσθεσε τώρα το κονιάκ, το ουίσκι, το μπέικιν μαζί με το αλεύρι και ανακάτεψε καλά.
  • 4 Βάλε σε ένα μέτριο ταψί χαρτί ψησίματος και άλλειψέ το με Flora soft με βούτυρο. Ρίξε τώρα το μείγμα και ψήσε στους 180οC στον αέρα για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα.
  • 5 Τώρα που ψήθηκε μπορείς να τη βγάλεις και να την αφήσεις σε μια σχάρα να κρυώσει. Αφού βγάλεις το χαρτί από κάτω πασπάλισε την άχνη με ένα σουρωτήρι ή ένα κόσκινο.
  • 6 Η βασιλόπιτα είναι έτοιμη. Αν θες μπορείς να κόψεις σε αριθμούς το 2013 και να τους τοποθετήσεις πάνω στην πίτα και να γεμίσεις τα κενά τους με κανέλλα.

Καλή όρεξη!

 
Το μυστικό της σφιχτής μαρέγκας

Για να γίνει η μαρέγκα σας αφράτη και πυκνή, ρίξτε στα ασπράδια των αυγών πριν τα χτυπήσετε, λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού